1. Домашні завдання
  2. 3 клас
  3. Математика
  4. Гісь 2020 рік

Урок 103

1. Розклади числа на розрядні доданки. Перевір за зразком, чи кожний розрядний доданок ділиться на вказане число.

28 : 3 = (20 : 8) : 2 = 20 : 2 + 8 : 2 = 14
П.: 20 : 2 = 10
8 : 2 = 4
48 : 4 = (40 + 8) : 4 = 12
П.: 40 : 4 = 10
8 : 4 = 2
55 : 5 = (50 + 5) : 5 = 11
П.: 50 : 5 = 10
5 : 5 = 1
99 : 9 = (90 + 9) : 9 = 11
П.: 90 : 9 = 10
9 : 9 = 1
63 : 3 = (60 + 3) : 3 = 21
П.: 60 : 3 = 20
3 : 3 = 1
369 : 3 = (300 + 60 + 9) : 3 = 123
300 : 3 = 100
60 : 3 = 20
9 : 3 = 3

2. 1) Розглянь ділення в Довідничку.
2) Обчисли, розклавши на розрядні доданки.

86 : 2 = (80 + 6) : 2 = 80 : 2 + 6 : 2 = 40 + 3 = 43
84 : 4 = (80 + 4) : 4 = 80 : 4 + 4 : 4 = 20 + 1 = 21
510 : 5 = (500 + 10) : 5 = 500 : 5 + 10 : 5 = 100 + 2 = 102
840 : 8 = (800 + 40) : 8 = 800 : 8 + 40 : 8 = 100 + 5 = 105
804 : 4 = (800 + 4) : 4 = 800 : 4 + 4 : 4 = 200 + 1 = 201
936 : 3 = (900 + 30 + 6) : 3 = 900 : 3 + 30 : 3 + 6 : 3 = 300 + 10 + 2 = 312
420 : 2 = (400 + 20) : 2 = 400 : 2 + 20 : 2 = 200 + 10 = 210
909 : 9 = (900 + 9) : 9 = 900 : 9 + 9 : 9 = 100 + 1 = 101

3. • Зменш 36 у 3 рази, а тоді збільш у 5 разів.
• Зменш 46 у 2 рази, а тоді збільш у 3 рази.
• Зменш 84 у 2 рази, а тоді збільш на стільки ж.
• Збільш 16 у 3 рази, а тоді зменш у 2 рази.
• Збільш 22 у 3 рази, а тоді зменш у 2 рази.
• Зменш 428 у 2 рази, а тоді збільш на 6.
• Зменш 693 у 3 рази, а тоді зменш на 200.
• Зменш 848 у 4 рази, а тоді збільш на стільки ж.

• 36 : 3 • 5 = 60
• 46 : 2 • 3 = 69
• 84 : 2 + 42 = 84
• 16 • 3 : 2 = 24
• 22 • 3 : 2 = 33
• 428 : 2 + 6 = 220
• 693 : 3 - 200 = 121
• 848 : 4 + 212 = 224

4. Козачки планують розкласти фрукти в ящики, по 2 кг у кожний. Скільки потрібно ящиків, якщо вони хочуть розкласти 42 кг яблук, 26 кг груш і 64 кг слив? Склади вираз до задачі.

Ябл. - 42 кг по 2 кг - ? ящ.
Гр. - 26 кг по 2 кг - ? ящ.
Сл. - 64 кг по 2 кг - ? ящ.

42 : 2 + 26 : 2 + 64 : 2 = 66 (ящ.)
(42 + 26 + 64) : 2 = 66 (ящ.)

Відповідь: потрібно 66 ящиків

5. Козачок Дзиґа відкрив кран, із якого за 1 хв наливається 20 л води, і за 8 хв наповнив ванну. Після купання він відкрив зливний отвір, у який уся вода витекла за 4 хв. Скільки літрів води витікало за 1 хв?

Нал. - 1 хв - 20 л, 8 хв - ванна
Вил. - вся вода - 4 хв, 1 хв - ? л

1) 20 • 8 = 160 (л) - - об’єм ванної
2) 160 : 4 = 40 (л)

Відповідь: 40 літрів води витікало за 1 хвилину

6. Відчайдух набрав у ванну 180 л води. Після купання він відкрив зливний отвір, у який за б хв вилилась уся вода з ванни. Скільки літрів води набирається з крана у ванну за 1 хв, якщо Відчайдух набирав воду на 3 хв довше, ніж її спускав?

Набр. - 180 л - ? хв на 3 хв довше, ніж вилив
Вилив - 180 л - 6 хв
1 хв - ? л

1) 6 + 3 = 9 (хв) - набирав ванну
2) 180 : 9 = 20 (л) - за 1 хв набирається

Відповідь: 20 л води набирається з крана у ванну за 1 хвилину

7. Козачок Писар досліджує. Досліди і ти.
Якщо з великого крана за 1 хв наливається у ванну 12 л, а виливається з ванни 7 л води, то за скільки хвилин наповниться ванна місткістю 150 л, якщо і кран, і зливний отвір будуть увесь час відкриті?

За 30 хвилин наповниться ванні місткістю 150 літрів.

8. Обчисли за діями у стовпчик.

758 + 196 + 46 = 1000
урок 103 гдз 3 клас математика Гісь Філяк 2020

328 - 272 + 588 = 644
103 8 2

328 + 272 - 109 = 491
103 8 3

758 - 196 - 365 = 197
103 8 4

9. Запиши кожне з поданих у □ чисел у вигляді суми двох доданків, кожний із яких ділиться на число.

1) 32 : 2 = (20 + 12) : 2 = 16
38 : 2 = (20 + 18) : 2 = 19
2) 51 : 3 = (30 + 21) : 3 = 17
42 : 3 = (30 + 12) : 3 = 14
3) 90 : 5 = (50 + 40) : 5 = 18
90 : 6 = (60 + 30) = 15