1. Домашні завдання
  2. 3 клас
  3. Математика
  4. Гісь 2020 рік

Урок 110-111

1. Лист із Тернополя.
«Завітайте до нас!
У нашій області є найдовша у світі печера, яка називається Оптимістичною»
Обчисли вираз, і ти дізнаєшся довжину печери.

6 · 18 + (72 : 4 + 57 · 2) = 240 км

2. Лист із Вінниці.
«Чекаємо на зустріч із вами!
Саме в нас встановлено найбільший у Європі плавучий світломузичний фонтан!»
1) Обчисли вирази. Розташуй результати в порядку їх спадання і прочитай назву річки, де встановлений фонтан.
2) Склади задачу за скороченим записом. Розв'яжи її. Для роботи фонтана працюють такі насоси:
3) Розв'яжи усно. Зміни задачу так, щоб шукане число стало відомим.
Висота кімнати багатоповерхового будинку – 3 м, що у 21 раз менше, ніж висота центральних струменів фонтана. На яку висоту піднімаються центральні струмені фонтана?
4) Склади задачу за таблицею. Розв'яжи її.
Фонтан по черзі підсвічували 560 підводних ліхтарів.

1) 64 : 16 = 4
42 · 4 = 168
628 : 2 = 314
96 : 8 = 12
55 · 2 = 110
85 : 17 = 5
Південний Буг

2) Для роботи фонтана працюють 30 допоміжних фонтанів, що на 37 насосів менше, ніж основних насосів. Скільки всього насосів працюють для роботи фонтана?

1) 30 + 37 = 67 (нас.) — основних

2) 67 + 30 = 97 (нас.)

Відповідь: 97 насосів працюють для роботи фонтана

3) Висота фонтана 63 метри, що у 21 раз більше, ніж висота кімнати багатоповерхового будинку. Яка висота кімнати?

21 · 3 = 63 (м) — висота струменів фонтану

4) Фонтан по черзі підсвічували 560 підводних ліхтарів. Перші 5 хвилин підсвічували 216 підводних ліхтариків, наступні 5 хвилин – на 93 ліхтарі менше, ніж перші 5 хвилин. Скільки ліхтарів підсвічувало фонтан за останні 5 хвилин?

1) 216 – 93 = 123 (л.) — наступні 5 хвилин
2) 123 + 216 = 339 (л.) — за перші та наступні 5 хвилин
3) 560 – 339 = 221 (п. л.)

Відповідь: 221 підводний ліхтарик підствічували фонтан за останні 5 хвилин

3. Лист із Закарпаття.
«Приїжджайте до нас, у центр Європи!»
1) Деякі вчені вважають, що географічний центр Європи розташований в Україні, в горах Карпатах, біля м. Рахів.
Обчисли. Розташуй іменовані числа в порядку зростання.
Склади з відповідних літер два слова, що «заховалися», щоб доповнити фразу, вйкарбувану на обеліску.
2) У м. Виноградові на винограднику А у восьми однакових рядах росте 640 кущів винограду. На винограднику Б у шести однакових рядах – 240 кущів винограду.
Розглянь вирази і постав відповідні запитання до умови задачі:
640 : 8 + 240 : 6
640 : 8 – 240 : 6
(640 : 8): (240 : 6)
3) На День винограду усі виноградарі запрошують охочих збирати виноград. Троє козачків могли б зібрати за 4 год 60 однакових ящичків винограду. Скільки ящичків винограду зібрав би один козачок за 1 год?
· Склади вираз до задачі.
· Заміни числові дані в задачі на такі: і розв'яжи задачу ще раз.
4) Найбільше озеро Українських Карпат – Синевир.
Дізнайся, як іще його називають: почни із числа 2 у верхньому рядку. Переходь з одного рядка на інший за вказаним на стрілочках правилом. Прочитай назву.

1) 55 хв + 1 год 5 хв = 2 год
6 год – 60 хв = 5 год
6 год 4 хв – 4 год = 2 год 4 хв
120 хв – 1 год = 60 хв
27 год – 1 доба = 3 год
9 год 16 хв – 8 год 8 хв = 1 год 8 хв
35 с + 35 хв + 1 год = 1 год 35 хв 35 с
1 доба – 23 год 5 хв = 55 хв
1 тиждень – 6 діб 20 год = 4 год
15 діб – 2 тижні = 1 доба
Точне вічне

2) 640 : 8 + 240 : 6 — скільки всього кущів винограду на виноградниках А і Б.
640 : 8 – 240 : 6 — на скільки кущів винограду більше на винограднику А, ніж на винограднику Б.
(640 : 8) : (240 : 6) — у скільки разів більше кущів винограду на винограднику А, ніж на винограднику Б.

3) 60 : 3 : 4 = 5 (ящ.)
120 : 12 : 2 = 5 (ящ.)

4) Морське око.

4. Доповни задачу даними з її скороченого запису. Розв'яжи.
Директорка табору «Едельвейс» запрошує козачків на збір свіжих чорниць. Перший козачок може назбирати ..., а другий козачок – стільки ж чорниць – ... . За скільки годин можуть назбирати ..., працюючи разом?

1) 36 : 3 = 12 (скл.) — перший козачок за 1 год.
2) 36 : 4 = 9 (скл.) — другий козачок за 1 год.
3) 9 + 12 = 21 (скл.) — разом за 1 год.
4) 42 : 21 = 2 (год.)

Відповідь: за 2 години можуть назбирати 42 склянки чорниць, працюючи разом

5. Коза Дуся дає 21 л молока на тиждень. Корова Муся – 98 л молока на тиждень. Вівця Фрося – 7 л молока на тиждень.
1) Постав різні запитання до умови задачі. Дай відповіді на них.
2) Із 5 л козячого молока можна зробити 1 кг сиру. Козу Дусю доїли 10 днів. Скільки кілограмів сиру можна виготовити з надоєного молока?
3) Із 7 л коров'ячого молока можна зробити 1 кг сиру. Скільки днів потрібно доїти корову Мусю, щоб виготовити з її молока 8 кг сиру?
4) Із б л овечого молока можна зробити 1 кг сиру. Чи можливо отримати 5 кг овечого сиру, якщо доїти вівцю Фросю впродовж 20 днів?

1)
Д. – 21 л м. – 7 дн., 1 д. – ? л
М. – 98 л м. – 7 дн., 1 д. – ? л
Ф. – 7 л м. – 7 дн., 1 д. – ? л
Всього – ? л
1. Скільки молока дає коза Дуся за 1 день?
21 : 7 = 3 (л)
2. Скільки молока дає корова Муся за 1 день?
98 : 7 = 14 (л)
3. Скільки молока дає вівця Фрося за 1 день?
7 : 7 = 1 (л)
4. Скільки молока дають всі тварини разом за 1 день?
1 + 14 + 3 = 18 (л)

2)
1 д. – 3 л – 7 кг сиру
1 одн. – ? л – ? кг сиру
5 л м. – 1 кг сиру
1) 3 · 10 = 30 (дн.) – всього молока
2) 30 : 5 = 6 (кг)
Відповідь: 6 кілограмів сиру можна виготовити з надоєного молока

3)
1 кг с. – 7 л м.
8 кг с. – ? дн., 1 д. – 14 л м.
1) 14 : 7 = 2 (кг) – сиру за 1 день
2) 8 : 2 = 4 (дн.)
Відповідь: 4 дні потрібно доїти корову Мусю, щоб виготовити з її молока сиру

4)
6 л м. – 1 кг с.
5 кг с. – ? дн.
1 д. – 1 л, 20 дн. – ? л
1) 6 : 1 = 6 (дн.) – 1 кг сиру
2) 5 · 6 = 30 (дн.) – 5 кг сиру
3) 30 > 20
Відповідь: ні, не можна отримати 5 кг овечого сиру, якщо доїти вівцю Фросю впродовж 20 днів

6.

    657      310  12
967 – (298 + 96 : 8) · 3 = 1971
     208     2    92
300 – 140 : 70 · 46 + 52 = 260
       9   630  273
720 : 80 · 70 – 357 + 137 = 410
       9      68 90   22
810 : (17 · 4 + 11 · 2) – 9 = 0

7. Марко утворює трицифрові числа, сума цифр яких дорівнює 13. Яке найменше і яке найбільше число може утворити Марко?

Найменше – 139.
Найбільше – 940.

Повідомити про помилку