1. Домашні завдання
  2. 3 клас
  3. Математика
  4. Гісь 2020 рік

Урок 121-122

1. Знайди:

 

50 : 2 =

=25−12=25−12

48 : 4 =

=12−14=12−14

60 : 5 =

=12−15=12−15

108 : 9 =

=12−19=12−19

48 : 3 =

=16−13=16−13

98 : 7 =

=14−17=14−17

88 : 8 =

=11−18=11−18

110 : 10 =

=11−110=11−110




2. 1) Прочитай задачу та розглянь схему-малюнок до неї. Розв'яжи.
Відстань від Львова до Івано-Франківська – 150 км. Друзі проїхали третину всієї відстані. Скільки кілометрів проїхали друзі?
2) Прочитай обернену задачу до попередньої та міркування до неї. Розглянь схему-малюнок і закінчи розв'язування.
Друзі проїхали 50 км, і це становить третину всієї відстані від Львова до Івано-Франківська. Яка відстань зі Львова до Івано-Франківська?


1) 150 : 3 = 50 (км) - проїхали друзі
Відповідь: 50 кілометрів проїхали друзі

2) 50 • 3 = 150 (км)
Відповідь: 150 кілометрів відстань від Львова до Івана-Франківська


3. 1) Прочитай міркування до задачі. Закінчи його.
Кавун важить 8 кг. Скільки важить чверть кавуна?
2) Прочитай обернену задачу до попередньої і міркування до неї.
Чверть кавуна важить 2 кг. Скільки важить цілий кавун?


1) 8 : 4 = 2 (кг) - чверть кавуна
2) 2 • 4 = 8 (кг) - аса цілого кавуна


4. Знайди число, якщо відома величина його частини.

 

12=812=8

8 • 2 = 16

13=913=9

9 • 3 = 27

14=1214=12

12 • 4 = 48

15=2015=20

20 • 5 = 100




5. Ігор накреслив відрізок довжиною 2 см. Це п'ята частина відрізка, який накреслив Славчик. Відрізок якої довжини накреслив Славчик?

 

 

2 • 5 = 10 (см) - накреслив Славчик відрізок



6. У неволі дельфіни живуть 5 років. Це становить 1/6 частину життя, яке вони можуть прожити на волі. На скільки років довше можуть прожити дельфіни на волі?
1) 5 • 6 = 30 (р.) - живуть дельфіни на волі
2) 30 - 5 = 25 (р.)
Відповідь: на 25 років довше можуть прижити дельфіни на волі


7. Знайди помилки в обчисленнях і запиши правильні розв'язки.

46 • 5 = 230
57 : 3 = 19
75 : 25 = 3
72 : 12 = 6
88 : 44 = 2


8. Акула може проплисти за день 80 км. Це половина відстані, що може проплисти за день дельфін. Скільки кілометрів може проплисти дельфін за день?

1) 80 • 2 = 160 (км)

Відповідь: 160 кілометрів може проплисти дельфін за день

9. Оксана прочитала 9 сторінок книжки про дельфінів. Це лише 1/7 частина усієї книжки. Скільки ще сторінок залишилося прочитати Оксані?
Обери відповідний вираз до задачі.
9 • 7 + 9
9 • 7
9 • 7 - 9
9 • 7 - 7
(9 + 7) : 2


Було - ? ст.
Прочитала -

17 кн. − 9 ст.17 кн. − 9 ст.

Залишилося - ? ст.
9 • 7 - 9 = 54 (ст.)
Відповідь: 54 сторінки залишилося прочитати Оксанці

10. У хорі співає 12 хлопців, а решта – дівчата. Хлопці становлять третину хору. Скільки дівчат співає у хорі?
 

Хл. − 12 д. −13 д.Хл. − 12 д. −13 д.

Д. - ? д., решта
1) 12 • 3 = 36 (д.) - всього у хорі
2) 36 - 12 = 24 (д.)
Відповідь: 24 дівчинки співає у хорі

11. У театр поїхало 27 другокласників і 45 третьокласників. Третина з них – хлопці. Скільки дівчат поїхало до театру?

Всього - 27 другокл. і 45 третьокл.

Хл. − ? д. −13Хл. − ? д. −13


Д. - ? д.
1) 27 + 45 = 72 (д.) - всього поїхало
2) 72 : 3 = 24 (д.) - хлопці
3) 72 - 24 = 48 (д.)
Відповідь: 48 дівчат поїхало до театру

12. Сума чотирьох чисел – 60. Перше число – 28, друге – чверть від першого числа, а третє число – 1/7 частина від суми двох перших чисел. Знайди четверте число.


1) 28 : 4 = 7 - друге число
2) 28 + 7 = 35 - сума першого та другого чисел
3) 35 : 7 = 5 - третє число
4) 35 + 5 = 40 - сума трьох чисел
5) 60 - 40 = 20 - четверте число

13. Коли мамі було 27 років, її дочці виповнилося 3 роки. Зараз дочці 8 років. У скільки разів мама зараз старша за дочку?


У 4 рази мама старша за дочку
(мамі - 32, дочці - 8).

Повідомити про помилку