1. Домашні завдання
  2. 3 клас
  3. Математика
  4. Гісь 2020 рік

Урок 123-124

1. Знайди: 1/3 від 12; 18; 48.

12 : 3 = 4
18 : 3 = 6
48 : 3 = 16

2. 1/3 частина числа становить 12; 18; 48. Чому дорівнює це число?

12 · 3 = 36
18 · 3 = 54
48 · 3 = 144

3. Накресли ламану:
1) перша її ланка дорівнює 2 см, і це третина довжини другої ланки ламаної;
2) третя ланка становить половину від суми довжин перших двох ланок.

урок 123-124 гдз 3 клас математика Гісь Філяк 2020

4. Кришка від коробки має довжину 30 см, а її ширина становить 1/2 довжини. Знайди периметр кришки від коробки.

Довжина — 30 см
Ширина — ? см, 1/2 довж.
Р — ? см

1) 30 : 2 = 15 (см) — ширина;

2) (30 + 15) · 2 = 90 (см).

Відповідь: 90 сантиметрів периметр кришки від коробки.

5. 1) У господарстві фермера 15 теплиць зайнято огірками. І це лише п'ята частина усіх його теплиць. Скільки всього теплиць у фермера?
2) З кожної з 15 теплиць фермер збирав по 7 кг огірків за день. Скільки кілограмів огірків зібрав фермер з усіх теплиць за 4 дні?
3) Половину усіх огірків фермер відвіз на консервний завод, а третю частину того, що залишилось, відвіз на ринок. Скільки кілограмів огірків фермер відвіз на ринок?

1) Огірки —1/5 ч. — 15 тепл.
Всього — ? тепл.

15 · 5 = 75 (тепл.)

Відповідь: 75 теплиць всього у фермера.

2) 1 д. — 15 тепл. — по 7 кг
4 дн. — 15 тепл. — ? кг

1) 7 · 15 = 105 (кг) — з 15 теплиць за 1 день;

2) 105 · 4 = 420 (кг).

Відповідь: 420 кілограмів огірків зібрав фермер з усіх теплиць за 4 дні.

3) Конс. з. — ? кг, 1/2
Відвіз на р. — ? кг, 1/3 залишку
Залишилося — ? кг

1) 420 : 2 = 210 (кг) — відвіз на консервний завод;

2) 420 – 210 = 210 (кг) — залишилось;

3) 210 : 3 = 70 (кг).

Відповідь: 70 кілограм огірків фермер відвіз на ринок.

6. Короп може прожити 50 років, а щука — половину віку коропа. Скільки років може прожити щука?

50 : 2 = 25 (років) — живе щука

7. Окунь може прожити 10 років. Це половина того, що може прожити карась, і десята частина того, що може прожити осетер. Скільки років може прожити карась? А осетер?

10 · 2 = 20 (років) — карась;

10 · 10 = 100 (років) — осетер.

8. Склади і розв'яжи задачу за скороченим записом. Чи до живає хоч одна із цих комах до 20 років?

Цикада і мураха живуть 37 років, а мураха і жужелиця разом 31 рік. Скільки років живе кожна комаха, якщо разом їхній вік складає 48 років?

1) 48 – 31 = 17 (р.) — цикада;

2) 37 – 17 = 20 (р.) — мураха;

3) 31 – 20 = 11 (р.).

Відповідь: до 20 років доживає мураха, цикада живе 17 років, а жужелиця — 11 років.

9. Скільки років живе бджола-цариця? А жук-олень?

1) 8 · 9 = 72 (міс.) = 6 (років) — живе жук-олень;

2) 72 + 8 = 80 (міс.) — робоча бджола і жук-олень разом;

3) 140 – 80 = 60 (міс.) = 5 (років).

Відповідь: 5 років живе бджола-цариця і 6 років жук-олень.

10. Удав може прожити 25 років, і це половина того, що може прожити саламандра. Крокодил може прожити на 10 років більше, ніж саламандра, але на 10 років менше, ніж пітон. Слонова черепаха може прожити удвічі довше, ніж пітон, і ще 1/2 віку крокодила. Скільки років може прожити слонова черепаха?

1) 25 · 2 = 50 (р.) — живе саламандра;

2) 50 + 10 = 60 (р.) — крокодил;

3) 60 + 10 = 70 (р.) — пітон;

4) 70 · 2 + 60 : 2 = 140 + 30 = 170 (р.).

Відповідь: 170 років може прожити слонова черепаха.

11. Визнач за таблицею тривалість життя кожного птаха.
• Хто з птахів може прожити чверть століття? А хто — пів століття?
• Які з перелічених птахів можуть святкувати свій столітній ювілей?

1.
1) 25 · 2 = 50 (років) — страус-пелікан
2) 50 + 20 = 70 (років) — ворона, сова
3) 70 + 50 = 120 (років) — сума пелікана і сови
4) 120 : 4 = 30 (років) — лебідь
5) 30 + 15 = 45 (років) — чайка
6) 50 · 2 + 30 = 130 (років) — папуга

2.
1) 80 · 2 = 160 (р.) — вік сокола
2) 100 років — стерв'ятник
3) 100 + 20 = 120 (р.) — гриф, шуліка

Відповідь: свій столітній ювілей можуть святкувати сокіл, стерв'ятник, гриф і шуліка.

12. Склади, де потрібно, й обчисли вирази, щоб дізнатися, скільки років живе кожна тварина.

18 · 4 : 6 = 12 (років) — живе заєць
(200 – 119) : 3 = 27 (років) — живе коза
100 : 5 = 20 (років) — живе кішка
(100 · 10 – 720) : 4 : 2 = 35 (років) — живе собака, ведмідь, лев
(219 : 3 + 7) : 2 = 42 (роки) — живе верблюд, зебра
42 · 2 = 84 (роки) — вік слона
1000 : 20 = 50 (роки) — вік бегемота
360 : 4 = 90 (роки) — вік акули
3 · 10 = 30 (роки) — вік дельфіна
30 · 3 = 90 (роки) — вік коня

13. На таці лежить 32 цукерки. Чи вистачить дітям цукерок, якщо від усієї їх кількості Настя візьме половину, Степан — чверть, Орест — 1/8, а Василько — 2 цукерки?

Цукерок дітям вистачить.
Настя — 32 : 2 = 16 цукерок
Степан — 32 : 4 = 8 цукерок
Орест — 32 : 8 = 4 цукерок
Василько — 2 цукерки
Разом 30 цукерок, а на тарілці — 32 цукерки.

14. Постав дужки, щоб рівності стали правильними.

360 : 4 : (6 + 3) = 10;

116 – (100 - 36) : 4 = 100;

30 : (5 · 6) + 29 = 30;

(480 – 200) : 4 · 5 = 350.

Повідомити про помилку