1. Домашні завдання
  2. 3 клас
  3. Математика
  4. Гісь 2020 рік

Урок 126-127

1. Упорядкуй маси від найменшої до найбільшої.

50 г, 180 г, 1 кг, 1 кг 95 г, 1 кг 800 г, 2 кг, 1 ц, 12 ц, 980 кг, 1 т, 150 ц, 800 ц, 10 т.

2.

1 т - 654 кг = 1000 - 654 = 346 кг
1 кг - 34 г = 1000 - 34 = 966 г
1 т - 1 ц = 10 ц - 1 ц = 9 ц
1 ц - 10 кг = 100 кг - 10 кг = 90 кг

3. Доповни ряди.

1) 940 г, 960 г, 980 г, 1000 г, 1 кг 20 г, 1 кг 40 г, 1 кг 60 г, 1 кг 80 г.
2) 2 т, 1 т 7 ц, 1 т 4 ц, 1 т 1 ц, 800 кг, 500 кг, 200 кг.

4. Найбільша вантажівка світу важить 230 т. Малий літак «Боїнг» важить 75 т, а великий – 440 т. Гелікоптер важить 5 т.
1) У скільки разів гелікоптер легший, ніж малий «Боїнг»?
2) У скільки разів вантажівка важча від двох гелікоптерів?
3) Скільки тонн важать два «Боїнги» разом?

1) 75 : 5 = 25 (разів) - мал. літ., ніж гелікоптер
2) 5 • 2 = 10 (т.) - 2 гелікоптера
3) 230 : 10 = 23 (рази) - вантажівка важча за двох гелікоптерів
4) 75 + 440 = 515 (т) - два "Боїнги"

Відповідь: 515 т ваєать "Боїнги" разом

5. Мішок цементу важить 50 кг. Скільки мішків треба взяти, щоб мати 2 ц цементу? 1 т цементу?

50 кг - 1 м. цем.
2 ц - ? м.
1 т - ? м.

1) 2 ц = 200 кг
2) 1 т = 1000 кг
3) 200 : 50 = 4 (м.) - 2 ц цементу
4) 1000 : 50 = 20 (м.) - 1 т цементу

Відповідь: для 2 ц цементу потрібно 4 мішки, а для 1 т - 20 мішків цементу

6. Мама купила 200 г масла, 300 г сиру, пів кілограма м'яса, 1 кг яблук, 700 г груш. Чи важить уся покупка 3 кг?

М. - 200 г
С. - 300 г
М. - 500 г
Ябл. - 1 кг
Гр. - 700 г
Разом - 3 кг - ?

200 г + 300 г + 500 г + 1 кг + 700 г = 2 кг 700 г

Відповідь: вся покупка не важить 3 кілограми, її вага 2 кг 700 г

7. Маса кабачка – 2 кг, а гарбуза – у 13 разів більша. Яка маса 7 таких кабачків і гарбуза разом?

1 каб. - 2 кг
Гарб. - ? кг, у 13 разів більше
7 каб. - ? кг
Маса гарб. і 7 каб. - ? кг

1) 2 • 13 = 26 (кг) - маса гарбуза
2) 2 • 7 = 14 (кг) - маса 7 кабачків
3) 14 + 26 = 40 (кг)

Відповідь: 40 кілограмів маса гарбуза і 7 кабачків

8. Персик важить 270 г. Абрикос – на 85 г легший. Скільки важать персик і два абрикоси разом?

Персик - 270 г
Абрикос - ? г, на 85 г легше, ніж персик
2 абр. - ?
Всього - ? г

1) 270 - 85 = 185 (г) - абрикос
2) 185 • 2 = 370 (г) - 2 абрикоса
3) 370 + 270 = 640 (г)

Відповідь: 640 грам важать персик і два абрикоса

9. Бабуся посадила навесні 9 кг картоплі, а восени зібрала 45 кг. Скільки картоплі зібрала б бабуся, якби посадила навесні 18 кг картоплі й урожайність була така сама?

Посад. - 9 кг, 18 кг
Зір. - 45 кг, ? кг

1) 45 : 9 = 5 (раз) - із 1 кг зібрала
2) 18 • 5 = 90 (кг)

Відповідь: 90 кілограмів картоплі зібрала б бабуся, якби навесні посадила 18 кг

10. Зважили трьох морських свинок. Лунтик важить 958 г, Шпунтик – на 170 г легший, ніж Лунтик, а Гвинтику не вистачає 215 г до кілограма. Скільки важить Шпунтик і скільки – Гвинтик?

Лунтик - 958 г
Шпунтик - ? г, на 170 г легше, ніж Лунтик
Гринтик - ? г, не вистачає 215 г до 1 кг

1) 958 - 170 = 788 (г) - Шпунтик
2) 1 кг = 1000 г
3) 1000 - 215 = 785 (г)

Відповідь: 785 грам важить Гвинтик, а Шпунтик - 788 грам

11. Із 72 кг картоплі 40 кг відправили у їдальню, а решту розфасували порівну у 8 пакетів. Скільки кілограмів картоплі було у двох пакетах?

Було - 72 кг
Відправили - 40 кг
Розфасували - 8 пак. по ? кг
2 пак. - ? кг

1) 72 - 40 = 32 (кг) - залишилася решта
2) 32 : 8 = 4 (кг) - в 1 пакеті
3) 4 • 2 = 8 (кг)

Відповідь: 8 кг картоплі у двох пакетах

12. У шкільній їдальні було 34 кг цукру. Упродовж 8 днів використовували по 2 кг цукру щодня. На скільки днів вистачить цукру, якщо й надалі щодня витрачатимуть таку ж кількість?

Було - 34 кг
Використали - 8 дн. по 2 кг
Вистачить - на ? дн.

1) 2 • 8 = 16 (кг) - всього використали
2) 34 - 16 = 18 (кг) - залишилося
3) 18 : 2 = 9 (дн.)

Відповідь: на 9 днів виставить цукру

13. Маса ящика з яблуками і чотирьох однакових ящиків із виноградом становить 85 кг. Яка маса 20 таких ящиків із виноградом, якщо маса ящика яблук дорівнює 25 кг?

1 ящ. ябл. - 25 кг
4 ящ. вин. - ? кг
20 ящ. вин. - ? кг
Разом 1 ящ. ябл. і 4 ящ. вин. - 85 кг

1) 85 - 25 = 60 (кг) - 4 ящика винограду
2) 60 : 4 = 15 (кг) - 1 ящик винограду
3) 15 • 20 = 300 (кг)

Відповідь: 300 кілограмів маса 20 ящків із виноградом

14. З трьох вуликів за рік накачали 1 ц 20 кг меду. З першого вулика накачали – усього меду, з другого – на 4 кг більше, ніж з першого. Скільки кілограмів меду накачали з третього вулика?

1) 1 ц 20 кг = 120 кг
2) 120 : 3 = 40 (кг) - з І вулика
3) 40 + 4 = 44 (кг) - з ІІ вулика
4) 44 + 40 = 84 (кг) - з І та ІІ вулика разом
5) 120 - 84 = 36 (кг)

Відповідь: 36 кілограмів меду накачали з третього вулика

15. Дві кози важать 40 кг. Одна з них на 8 кг легша, ніж інша. Скільки кілограмів важить кожна коза?

Одна коза важить 24 кілограми, а інша - 16 кілограм.

16. Маса повної банки варення – б кг. Маса половини банки варення – 3 кг 500 г. Яка маса порожньої банки?

Маса порожньої банки 1 кілограм.

18. 

836 г - 77 г = 759 г
945 кг - 296 кг = 649 кг
7 т 92 ц - 4 т 85 ц = 3 т 7 ц

19. У кошику було 25 кг вишень. Із них 4 кг взяли на компот, а на варення – у 4 рази більше, ніж на компот. Скільки кілограмів вишень залишилось у кошику?

Було - 25 кг варення
Взяли - 4 кг і у 4 р. більше
Залишилося - ? кг

1) 4 • 4 = 16 (кг) - взяли на варення
2) 16 + 4 = 20 (кг) - взяли всього
3) 25 - 20 = 5 (кг)

Відповідь: 5 кілограм вишень залишилося у кошику

20. 180 кг огірків засолили у банках, по 2 кг у кожній. Помідорів засолили стільки ж банок, але по 3 кг у кожній. Скільки всього кілограмів овочів засолили?

Ог. - 180 кг - ? б. по 2 кг
Пом. - ? кг - ? б. по 3 кг
Всього - ? кг

1) 180 : 2 = 90 (б.) - засолили огірків або помідорів
2) 3 • 90 = 270 (кг) - засолили помідорів
3) 270 + 180 = 450 (кг)

Відповідь: всього засолили 450 кілограмів овочів

Майстерня криптограм
Розшифруй криптограми за зразком.
Зразок:
1. 1000 М у М → 1000 міліметрів у метрі
2. 100 С у М → ?
3. 10 Д у М → ?
4. 10 С у Д → ?
5. 100 М у Д → ?

2. 100 С у М → 100 сантиметрів у метрі
3. 10 Д у М → 10 дециметрів у метрі
4. 10 С у Д → 10 сантиметрів у дециметрі
5. 100 М і Д → 100 міліметрів у дециметрі

Повідомити про помилку