1. Домашні завдання
  2. 3 клас
  3. Математика
  4. ГІСЬ 2020 рік

Урок 53

1. Визнач на схемі, де чия дорога.

Слимак - 10 мм
Солдат - 1000 м
Жучок - 10 см
Однорічний Андрійко - 10 дм

2. Виконай перетворення.

8 см = 80 мм
4 м 95 см = 495 см
4 дм 1 см = 41 см
8 м 8 см = 808 см
49 дм = 4 м 9 дм
208 см = 20 дм 8 см

3. Визнач на схемі, де чий стрибок.

Спортсмен – б м 40 см
Антилопа – 120 дм
Третьокласник – 120 см
Кенгуру – 10 м
Коник-стрибунець – 3 дм

1) На скільки довший стрибок антилопи, ніж стрибок кенгуру?
2) На скільки коротший стрибок третьокласника, ніж стрибок спортсмена? {Підказка: спочатку перетвори довжину стрибка третьокласника у метри і сантиметри).
3) У скільки разів стрибок третьокласника довший від стрибка коника-стрибунця? (Підказка: спочатку перетвори довжину стрибка третьокласника у дециметри).
4) У скільки разів стрибок кенгуру коротший, ніж 1 км?

Спортсмен - розового кольору.
Антилопа - жовтого кольору.
Третьокласник - фіолетового кольору.
Кенгуру - червоного кольору.
Коник-стрибунець - синього кольору.

1) 120 дм - 10 м = 12 м - 10 м = 2 м
2) 6 м 40 см - 120 см = 6 м 40 см - 1 м 20 см = 5 м 20 см
3) 120 см : 3 дм = 12 дм : 3 дм = 4 дм
4) 1 км = 1000 м
1000 м : 10 м = 100 (р.)

4. Зменш 1 км на 1 м; на 100 м; на 1000 м.

1 км = 1000 м
1000 м - 1 м = 999 м
1000 м - 100 м = 900 м
1000 м - 1000 м = 0 м

5. 

1 км 500 м + 500 м = 2 км
2 км 400 м + 1 км 40 м = 3 км 440 м
5 км 750 м - 3 км 700 м = 2 км 50 м
7 км 953 м - 2 км 53 м = 5 км 900 м
6 км + 600 м = 6600 м
8 км 200 м - 8 км = 200 м
4 км 380 м - 80 м = 4 км 300 м
10 км + 2 км 2 м = 12 км 2 м

6. Добери числа у кольорові клітинки.

800 м + 200 м = 1 км
300 м + 700 м = 1 км
400 м + 600 м = 1000 м
500 м + 500 = 1000 м

7. Колись у давнину грецький воїн пробіг за короткий час велику дистанцію з м. Марафон до м. Афіни, щоб передати звістку про перемогу. Спочатку він пробіг 14 км, потім – удвічі меншу відстань, далі – без жодного перепочинку – таку ж відстань, яку пробіг до того, і наприкінці – 195 м головною вулицею м. Афіни. Цю відстань вважають марафонською дистанцією. Обчисли її.

1) 14 : 2 = 7 (км) - пробіг грецький воїн потім
2) 14 + 7 = 21 (км) - пробіг грецький воїн спочатку і потім
3) 14 + 7 + 21 + 195 = 237 (м)

Відповідь: марафонська дистанція дорівнює 237 метрам

8. Козачки і собі влаштували Козачківський марафон. За день:
Знайди невідомі числа, щоб заповнити таблицю. Склади вирази.

Відчайдух:
18
6 • 3 + 27 = 45 (км)
Писар:
16
44 - 8 • 2 = 28 (км)
Дзиґа:
20
(46 - 26) : 5 = 4 (д.)

9. Зроби необхідні перетворення і розташуй іменовані числа у зростаючому порядку.

22 см; 205 см; 212 см; 280 см
2 дм 2 см; 2 м 5 см; 213 см; 28 дм

1 дм; 90 м; 9 дм; 20 мм; 900 м
100 мм; 100 мм; 90 см 20 мм

10. Склади задачу за схемою і запитанням. Розв'яжи її.

У скільки разів відстань від липи до зупинки довша, ніж від будинку до кафе?

Від зупинки до липи:
1 км - 300 м = 1000 м - 300 м = 700 м
Від будинку до кафе:
7 км : 10 = 1000 м : 10 = 100 м
700 м : 100 м = 7 (р.)
Відповідь: відстань від липи до зупинки довше, ніж від будинку до кафе у 7 разів

11. Доповни задачу так, щоб вона розв'язувалася за такою схемою:

У спортивному таборі – тренування перед змаганнями. Учні за день подолали ... км. Вони спочатку пробігли 4 км, що ..., ніж проїхали на велосипедах. Решту шляху зайняла швидка ходьба. Яку дистанцію зайняла швидка ходьба?

Подолали за день - 8 км
Проїхали на велосипедах - ?, у 2 р. більше
1) 4 • 2 = 8 (км) - подолали за день
2) 4 + 8 = 12 (км) - проїхали на велосипедах
3) 17 - 12 = 5 (км)
Відповідь: швидка ходьба зайняла 5 кілометрів