1. Домашні завдання
  2. 3 клас
  3. Математика
  4. ГІСЬ 2020 рік

Урок 60

1. У рядку чисел заховалося 6 рівностей на множення і на ділення. Першу рівність уже знайдено. Знайди і запиши решту.

80 : 40 = 1
800 : 80 = 10
40 • 6 = 240
30 • 8 = 240
90 • 5 = 450
800 : 4 = 200

2. Коваль за 7 днів підкував 14 коней, щодня порівну. Скількох коней підкував коваль за 4 дні?

За 7 дн. - 14 к.
За 4 дн. - ? к.
1) Скільки коней підкувув коваль щодня?
14 : 7 = 2 (к.)
2) Скільки коней підкував коваль за 4 дні?
2 • 4 = 8 (к.)
Відповідь: за 4 дні коваль підкував 8 коней

3. Батько-чоботар за 4 год підбиває 24 каблуки. Скільки каблуків підбиває за 4 год син-чоботар, якщо щогодини він підбиває на 2 каблуки менше, ніж батько?

1) Скільки каблуків підбиває бітько-чоботар за 1 годину?
24 : 4 = 6 (к.)
2) Скільки каблуків підбиває син-чоботар за 1 годину?
6 - 2 = 4 (к.)
3) Скільки каблуків підбиває за 4 години син-чоботар?
4 • 4 = 16 (к.)
Відповідь: за 4 години підбиває 16 каблуків

4. Чоботар підбив 24 каблуки за 6 год роботи, підбиваючи щогодини однакову кількість. Скільки каблуків підіб'є чоботар за 8 год роботи, якщо працюватиме в такому ж темпі?

24 к. - за 6 год
? к. - за 8 год
24 : 6 • 8 = 4 • 8 = 32 (к.)
Відповідь: чоботар підіб'є за 8 годин 32 каблуки

5. Марко має домашніх тваринок: одного песика і кілька папуг. Разом у них 10 лапок. Скільки папуг у Марка?

У Песика - 4 лапки
У папуг - ? л
Всього - 10 л.
1) 10 - 4 = 6 (л.)
2) 6 : 2 = 3 (л.)
Відповідь: у Марка 3 папуг

6. У Марти є 3 канарейки та кілька котів. Усі її домашні тварини мають разом 14 лап. Скільки всього хвостів у цих домашніх тварин?

1) Скільки лап у 3 канарейок?
2 • 3 = 6 (л.)
2) Скільки лап у котів?
14 - 6 = 8 (л.)
3) Скільки хвостів у котів?
8 : 4 = 2 (хв.)
4) Скільки всього хвостів у цих тварин?
У котів - 2 хв.
У канарейок - 3 хв.

7. Розв'яжи задачу методом підбору.
Бабуся має котиків і курочок. Разом у них 10 лап. Скільки котиків і скільки курочок має бабуся? Знайди два варіанти.

1) у котиків:
2 к. по 4 л. = 8 л.
у котиків:
10 - 8 = 2 (л.) - 1 курка
2) котиків:
1 по 4 л. = 4 л. - 1
курочок:
10 л - 4 л. = 6 л.
6 л. : 2 = 3 (к.) - 3
Відповідь: 10 лапок мають: 2 котики і 1 курка; 1 котик і 3 курки

8. На подвір'ї песики стерегли гусей. Разом у них було 10 голів і 24 лапи. Скільки песиків і скільки гусей було на подвір'ї?

Може бути 2 песика, у яких 2 голови і 8 лап і 8 гусей, у яких 8 голів і 16 лап
Перевірка:
2 + 8 = 10 (голів)
8 + 16 = 24 (лапи)

9. У дужках записані числа. Визнач, яке число у яке віконце слід вставити, щоб отримати правильну рівність.

1) 60 + 50 - 90 = 20
2) 120 - 40 + 90 = 170
3) 30 • 4 : 60 = 2
4) 720 : 80 • 60 = 540

Повідомити про помилку