1. Домашні завдання
  2. 3 клас
  3. Математика
  4. Гісь 2020 рік

Урок 79

1. 1) Знайди невідомі компоненти дії додавання, обчислюючи в стовпчик.
2) Знайди невідомі компоненти дії віднімання, обчислюючи в стовпчик.
3) За результатами обчислень склади і прочитай вислів відомого гумориста з Миколаївщини Павла Глазового.

79 1 1
79 1 2
79 1 3
79 1 4
Коли сміються люди хором, приходить радість та сором.

2. Розглянь зразки письмового додавання чисел. Обчисли наступні суми з коментуванням.

79 2 1
79 2 2

79 2 3
79 2 4
79 2 5

3. Наука стверджує, що:
Дізнайся, скільки разів на день сміється (у середньому) доросла людина.

1) 150 + 450 = 600 (раз) - 6 років
2) 600 : 100 = 6 (разів)

Відповідь: 6 разів на день сміється доросла людина

4. Сміятися корисно: 5 хвилин доброго реготу прирівнюють до 40 хв відпочинку. Граючись, Сашко реготав 7 хв, а його тато – 3 хв. Скільки хвилин відпочинку можна зарахувати Сашкові? А скільки – татові?

5 хв. - 40 хв. відп.
Сашко - 7 хв. - ? хв. відп.
Тато - 3 хв. - ? хв. відп.

1) 40 : 5 = 8 (хв.) - відпочинку за 1 хв. реготу
2) 8 • 7 = 56 (хв.) - відпочивав Сашко
3) 8 • 3 = 24 (хв.)

Відповідь: 56 хвилин відпочинку можна зарахувати Сашкові і 24 хилини татові

5. Знайди значення виразу 350 – 250 : 50 • с , якщо с = 10, 30, 40, 60.

350 - 250 : 50 • 10 = 300
350 - 250 : 50 • 30 = 200
350 - 250 : 50 • 40 = 150
350 - 250 : 50 • 60 = 50

6. Щоб уберегти зерно від мишей, сторож Микола приготував б металевих контейнерів: малі та великі. 80 кг зерна він насипав у малі контейнери, по 20 кг у кожен. А 100 кг зерна – у великі контейнери, порівну в кожен. Скільки кілограмів зерна помістилося в одному великому контейнері?

М.к. - 80 кг по 20 кг - ? конт.
В.к. - 100 кг по ? кг - ? конт.
Разом - 6 к.

1) 80 : 20 = 4 (конт.) - малих
2) 6 - 4 = 2 (конт.) - великих
3) 100 : 2 = 50 (кг)

Відповідь: 50 кілограмів зерна помістилося в одному великому контейнері

7. Обчисли, виконуючи дії письмово.

238 + 522 - 320 = 440
79 7 1
(368 - 326) : 7 • 100 = 600
79 7 2
2) 42 : 7 = 6
3) 6 • 100 = 600
984 - (261 + 243) = 480
79 7 3
455 - 4 • 80 + 173 = 308
1) 4 • 80 = 320
79 7 4

8. Висота страуса – 2 м 70 см. Він пропускає на подвір'я лише тих, хто вищий за нього. Зріст сторожа Миколи – 1 м 73 см. Якщо Микола підніме вгору лопату завдовжки 1 м 7 см, чи стане він вищим за страуса?

1) 1 м 73 см + 1 м 7 см = 2 м 80 см - висота Миколи та лопати разом
2) 2 м 80 см - 2 м 70 см = 10 см

Відповідь: так, якщо Микола підніме лопату, то він стане вищим за страуса на 10 см

9. «Я – число. Якщо до мене додати 143, то я стану круглим числом, а якщо від мене відняти 321, то я стану одноцифро-вим числом. Яке я число?»

Це число - 327
327 + 143 = 470 - кругле
327 - 321 = 6 - одноцифрове

Повідомити про помилку