1. Домашні завдання
  2. 3 клас
  3. Математика
  4. Гісь 2020 рік

Урок 89

1. Запиши у порядку зростання:

25 діб, 4 тижні; 1 міс., 32 доби, 1 р., 19 міс., 370 днів, 2 роки, 2 десятиліття, 21 р., століття.

2. «Без годинника – як без рук!» – подумав Левко, який гостює у Львові. У Левка вийшов з ладу годинник, і він побіг до Майстра Часу.
Майстер Часу має своїх помічників – одиниці часу. їх назви – у кросворді. Розв'яжи його разом із Левком, поки ремонтується годинник.
1) Один із 12 братів.
2) У сім'ї цій є 3 брати і 4 сестриці.
3) Старим проводжають, новим зустрічають.
4) її тривалість – 60 хв.
5) Ранок + день + вечір + ніч = ...
6) Їх є 60 у годині.
Прочитай по вертикалі ще одну одиницю часу.

1. Місяць;
2. Тиждень;
3. Рік;
4. Година;
5. Доба;
6. Хвилина.

Секунда.

3. Визнач:
1) До скількох ти зможеш полічити за 1 хв.
2) Скільки оплесків ти можеш зробити за 10 с.
3) За скільки секунд ти зробиш 10 кроків; 15 стрибків; 12 присідань.
4) За скільки секунд ти можеш написати слово КАНІКУЛИ; намалювати 5 трикутників.

1) До 60;
2) 10 оплесків;
3) 10 кроків - 10 секунд, 15 стрибків - 15 секунд, 12 присідань - 12 секунд;
4) за 1 секунду.

4. Запиши одиниці часу від найменшої до найбільшої.

1 с., 1 хв., 1 год., 1 доба, 1 тиждень, 1 міс., 1 р., 1 десятиліття, 1 століття, 1 тисячоліття.

5. 1 доба - 6 год = 18 год
1 год - 1 хв = 59 хв
1 хв - 2 с = 58 с
80 с - 1 хв = 20 с
48 год - 1 доба = 24 год
76 хв - 1 год = 16 хв

6. 1 доба 5 год = 29 год
1 год 15 хв = 75 хв
1 хв 40 с = 100 с
60 хв = 1 год
4 год = 240 хв
5 хв = 300 с

7. Під час дощу діти подивилися 4 серії мультфільму, по 20 хв кожну, і зіграли 5 разів у комп'ютерну гру, по 8 хв кожну.
1) На скільки хвилин довше діти дивилися мультфільм, ніж грали у гру?
2) У скільки разів менше часу діти провели за грою, ніж за переглядом мультфільму?
3) Скільки всього годин діти дивилися мультфільм і грали у гру?

1) 20 • 4 = 80 (хв) - дивилися мультфільм
2) 8 • 5 = 40 (хв) - грали у гру
3) 80 - 40 = 40 (хв) - на довше дивилися мультфільм
4) 80 : 40 = 2 (рази) - менше грали, ніж дивилися мультфільм
5) 80 + 40 = 120 (хв) = 2 (год)

Відповідь: 1) на 40 хвилин довше діти провели за мультфільмом, ніж за грою;
2) у 2 рази менше часу діти провели за грою, ніж за переглядом мультфільму;
3) 2 години діти дивилися мультфільм і грали у гру

8. У другому класі Уляна писала диктант 20 хв. У диктанті було 400 літер. У третьому класі Уляна пише на 10 літер за хвилину більше. Скільки літер містить диктант для третього класу, який Уляна писала 20 хв?

1) 400 : 20 = 20 (л) - за 1 хв у 2 класі
2) 20 + 10 = 30 (л) - за 1 хв у 3 класі
3) 30 • 20 = 600 (л)

Відповідь: 600 літер містить диктант для третього класу

9. Відстань 10 км спортсмен пробігає за 50 хв, турист її проходить за час, утричі довший, ніж пробігає спортсмен, а велосипедист проїжджає у 10 разів швидше, ніж рухаються спортсмен і турист разом. За скільки часу велосипедист проїжджає 10 км?

1) 50 • 3 = 150 (хв) - проходить 10 км турист
2) 150 + 50 = 200 (хв) - спортсмен і турист разом
3) 200 : 10 = 20 (хв)

Відповідь: за 20 хвилин велосипедист проїжджає 10 км.

10. За допомогою пісочного годинника можна засікати час.
1) Як Левко відміряв 10 хв за допомогою пісочного годинника на 2 хв?
2) Марта має два пісочні годинники: один – на 4 хв, інший – на 7 хв. Вона зуміла за допомогою цих годинників засікти 3 хв; 1 хв. Як вона це зробила?

1) Перевертав його 5 різів.
2) Поставити два годинника одночасно, через 4 хв (коли першим висипиться) засікти час, залишиться 3 хвилини.
Поставити годинник на 7 хвилин і одночасно на 4 хвилини, коли на 4 хв закінчиться, перевернути ще раз. Коли закінчиться на 7 хвилин у годиннику на 4 хв залишиться 1 хв.

Повідомити про помилку