Контрольна робота 1

ТИП 1

І варіант

1. Раніше вартість трьох однакових пачок морозива становила 36 грн, що на 8 грн дорожче, ніж вартість двох таких самих пачок морозива зараз. Скільки коштує одна така пачка морозива зараз?

Розв’язання

1) 36 – 8 = 28 (грн) — вартість двох пачок морозива зараз;
2) 28 : 2 = 14 (грн) — вартість однієї пачки морозива.

Відповідь: 14 грн.

2. Обчисли значення виразу.

(60 + 123) · 4 – 80 : 16 = 727.

1) 60 + 123 = 183;
2) 183 · 4 = 732;
3) 80 : 16 = 5;
4) 732 – 5 = 727.

3. Вирази в сантиметрах.

2 м 3 см = 203 см
2 дм 15 см = 35 см
2400 мм = 240 см

4. Порівняй значення виразів.

16 · 5 < 99 – 72 : 8.
16 · 5 = 80, 72 : 8 = 9, 99 – 9 = 90.

5. Орел може розвинути швидкість 120 км/год, а горобець — 1/3 швидкості орла. Яку швидкість може розвинути горобець? На скільки швидкість польоту горобця менша від швидкості польоту орла?

Розв’язання

1) 120 : 3 = 40 (км/год) — швидкість горобця;
2) 120 – 40 = 80 (км/год) — швидкість горобця менша.

Відповідь: горобець може розвинути швидкість 40 км/год. Швидкість польоту горобця на 80 км/год менша від швидкості польоту орла.

6. Периметр прямокутника — 20 см. Знайди ширину прямокутника, якщо його довжина дорівнює 8 см.

(20 – 2 · 8) : 2 = 2 (см) — ширина прямокутника.

7. Скільки маршрутів веде з міста A до міста C через місто B

6 маршрутів.

ІI варіант

1. Вартість двох однакових пакетів соку становить 36 грн, що на 9 грн дешевше, ніж вартість трьох таких самих пакетів соку за акцією. Скільки коштує один такий пакет соку за акцією?

Розв’язання

1) 36 + 9 = 45 (грн) — вартість трьох пакетів соку за акцією;
2) 45 : 3 = 15 (грн) — вартість одного пакету соку за акцією.

Відповідь: 15 грн — вартість одного пакету соку за акцією.

2. Обчисли значення виразу.

(110 + 23) · 7 – 90 : 15 = 925.
1) 100 + 23 = 133;
2) 133 · 7 = 931;
3) 90 : 15 = 6;
4) 931 – 6 = 925.

3. Вирази в метрах.

15 000 см = 150 м
500 дм = 50 м
4 км 30 дм = 4003 м

4. Порівняй значення виразів.

14 · 5 > 67 – 49 : 7

5. Гепард може розвивати швидкість 108 км/год, а ящірка — 1/4 швидкості гепарда. Яку швидкість може розвивати ящірка? На скільки швидкість ящірки менша від швидкості гепарда?

Розв’язання

1) 108 : 4 = 27 (км/год) — швидкість ящірки;
2) 108 – 27 = 81 (км/год) — швидкість ящірки менша.

Відповідь: ящірка може розвивати швидкість 27 км/год. Швидкість ящірки на 81 км/год менша від швидкості гепарда. 

6. Периметр прямокутника — 20 см. Знайди довжину прямокутника, якщо його ширина дорівнює 3 см.

(20 – 2 ·3) : 2 = 7 (см).

7. Скільки маршрутів веде з міста M до міста H через місто O?

6 маршрутів.

ТИП 2

І варіант

1. Познач годинник, який показує 14 год 25.

Б

2. Обчисли значення виразу (9380 : 4 + 6780 · 8) – 85.

1) 9380 : 4 = 2345;
2) 6780 · 8 = 54 240;
3) 2345 + 54240 = 56 585;
4) 56 585 – 85 = 56 500.

3. У лісі липа живе 480 років, а в місті тривалість її життя становить 1/8 життя в лісі. Обчисли і познач, скільки років живе липа у місті.

В 60 років (480 : 8 = 60)

4. Установи відповідність між заданим числом a і остачею від ділення цього числа на 65.

a = 812 : 65 = 12 (ост. 32);
a = 742 : 65 = 11 (ост. 27);
a = 923 : 65 = 14 (ост. 13).

5. Довжина паркану дорівнює 4 м 30 см. Обчисли, на скільки сантиметрів такий паркан довший за кожну з дерев’яних рейок, що мають довжину 220 см, 3 м і 3 м 60 см.

На 210 см, на 130 см, на 70 см.

Результати обчислень запиши у порядку зростання.

70 см, 1 м 30 см, 2 м 10 см.

6. Обчисли периметр поданого прямокутника. Побудуй відрізок, довжина якого у 2 рази менша, ніж периметр такого прямокутника.

Довжина відрізка — 8 см.

7. У 15 однакових пакетів розсипали 210 кг крупи. Скільки таких пакетів потрібно, щоб розсипати 280 кг крупи?

Розв’язання

1) 210 : 15 = 14 (кг) — у одному пакеті;
2) 280 : 14 = 20 (шт.) — пакетів потрібно.

Відповідь: 20 пакетів потрібно.

ІІ варіант

1. Познач годинник, який показує 16 год 35 хвилин.
В.

2. Обчисли значення виразу (8680 : 8 + 6780 · 6) – 65.
Б 41 700

3. Маса дорослого бурого ведмедя — 360 кг, а маса ведмежати становить 1/9 маси дорослого ведмедя. Обчисли і познач масу ведмежати.

Б 40 кг (360 : 9 = 40 кг)

4. Установи відповідність між заданим числом a і остачею від ділення цього числа на 56.

a = 810 : 56 = 14 (ост. 26)
a = 742 : 56 = 13 (ост. 14)
a = 923 : 56 = 16 (ост. 27).

5. Довжина дроту дорівнює 5 м 40 см. Обчисли, на скільки сантиметрів такий дріт коротший за кожну з дерев’яних рейок, що мають довжину 670 см, 6 м і 6 м 10 см.

На 130 см, на 60 см, на 70 см.

Результати обчислень запиши у порядку зростання.

60 см, 70 см, 1 м 30 см.

6. Обчисли периметр поданого прямокутника. Побудуй відрізок, довжина якого у 3 рази менша, ніж периметр такого прямокутника.

Довжина відрізка — 6 см.

7. У 12 однакових мішків розсипали 240 кг борошна. Скільки таких мішків потрібно, щоб розсипати 320 кг борошна?

Розв’язання

1) 240 : 12 = 20 (кг) — борошна у одному мішку;
2) 320 : 20 = 16 (шт.) — мішків потрібно.

Відповідь: щоб розсипати 320 кг борошна, потрібно 16 таких мішків.


Коментарі

Всього коментарів: 0