1. Домашні завдання
  2. 4 клас
  3. ДПА-2019
  4. Математика ПАРХОМЕНКО (підсумкові контрольні роботи)

Контрольна робота 5

ВАРІАНТ 1

1. Скільки цифр у записі частки чисел 45 696 : 56?
Б 3 цифри

2. Яке іменоване число є найбільшим?
Б 200 ц 56 кг

3. Яке число є розв’язком задачі?
Автобус Київ–Умань, яким збираються їхати Сашко з татом, відправляється в рейс о 14 год 20 хв. З дому до автовокзалу їм потрібно їхати 45 хв. О котрій годині найпізніше можуть вийти з дому Сашко з татом, щоб встигнути на цей автобус?
А 13 год 35 хв

4. З’єднай лінією висловлення з відповідним виразом.

5. Пронумеруй по порядку пункти плану розв’язування задачі.
У фермерському господарстві за день зібрали 12 ящиків слив і 9 ящиків груш, усього — 279 кг фруктів. Маса одного ящика зі сливами — 12 кг. На скільки кілограмів важчий ящик з грушами за ящик зі сливами?
4. На скільки важчий ящик з грушами за ящик зі сливами?
1. Яка маса усіх ящиків зі сливами?
3. Яка маса одного ящика з грушами?
2. Яка маса усіх ящиків з грушами?

6. Обчисли вираз і запиши його значення.
58 838 : (307 · 89 – 27 250) = 806.
307 · 89 = 27 323
27 323 – 27 250 = 73
58 838 : 73 = 806

7. Стільниця кухонного стола має форму прямокутника, довжина якого — 21 дм, а ширина складає 2/7 довжини. Для встановлення мийки в стільниці вирізали отвір у формі квадрата площею 16 дм2. Якою стала площа стільниці?

Розв’язання

1) 21 · 2 : 7 = 6 (дм) — ширина стільниці;
2) 21 · 6 = 126 (дм2) — площа стільниці до того, як вирізали отвір;
3) 126 – 16 = 110 (дм2) — стала площа стільниці.

Відповідь: 110 дм2.

ВАРІАНТ 2

1. Скільки цифр у записі частки чисел 35 328 : 69?
Б 3 цифри

2. Яке іменоване число є найменшим?
А 30 дм 47 мм

3. Яке число є розв’язком задачі?
Бабуся чекає Максимка в гості в неділю о 12 год. На дорогу до бабусі хлопчикові треба витратити 4 год 25 хв. О котрій годині йому треба вийти з дому, щоб вчасно приїхати до бабусі?
А 7 год 35 хв

4. З’єднай лінією висловлення з відповідним виразом.

5. Пронумеруй по порядку пункти плану розв’язування задачі.
За 7 наборів шахів та 12 наборів шашок разом заплатили 1572 грн. Ціна набору шахів 96 грн. На скільки гривень набір шахів дорожчий за набір шашок?
4. На скільки гривень набір шахів дорожчий за набір шашок?
1. Яка вартість усіх наборів шахів?
3. Яка ціна набору шашок?
2. Яка вартість усіх наборів шашок?

6. Обчисли вираз і запиши його значення.
408 · (395 – 19 712 : 64) = 35 496
19 712 : 64 = 308
395 – 308 = 87
408 · 87 = 35 496

7. За дизайнерським задумом 2/9 площі стіни кімнати пофарбували у світло-зелений колір, а решту — у бежевий. Яка площа стіни бежевого кольору, якщо довжина кімнати 12 м, а висота — 3 м?

Розв’язання

1) 12 · 3 = 36 (м2) — площа стіни кімнати;
2) 36 · 2 : 9 = 8 (м2) — площа стіни, яку пофарбували у світло–зелений колір;
3) 36 – 8 = 28 (м2) — площа стіни, яку пофарбували в бежевий колір.

Відповідь: 28 м2.