1. Домашні завдання
  2. 4 клас
  3. ДПА-2021
  4. Математика БЕВЗ (підсумкові контрольні роботи)

Контрольна робота № 2

Тип 1

Варіант I

1. Визнач, якою є остача від ділення числа 4567 на число 200.

Б 167

2. Піцу розрізали на 8 рівних частин і продають частинами, що визначені нижче. Олена хоче купити найменшу частину. Яку букву вона має назвати?

Б

3. Швидкість голуба — 27 км/год. Яку відстань він подолає, якщо летітиме з такою швидкістю 3 години?

Б

4. Установи відповідність між предметом та геометричною фігурою, що утвориться на папері, під кожним предметом.

5. Установи відповідність між рівняннями і їх розв’язками.

6. Дві майстрині за 4 дні оздобили 56 серветок. Скільки серветок може оздобити одна майстриня за 10 днів?

1) 56 : 4 = 14 (серв.) — дві майстрині за 1 день;

2) 14 : 2 = 7 (серв.) — одна майстриня за 1 день;

3) 7 · 10 = 70 (серв.)

Відповідь: одна майстриня за 10 днів може оздобити 70 серветок.

7. Обчисли значення виразу 1000 · a + 2370 : (36 – a), якщо a = 21.

1000 · 21 + 2730 : (36 – 21) = 21 158.

1) 36 – 21 = 15;
2) 2370 : 15 = 158;
3) 100 · 21 = 21 000;
4) 21 000 + 158 = 21 158.

8. Утвори найменше шестицифрове число, усі цифри якого різні. Заповни пропуски.

5023116

Варіант II

1. Визнач, якою є остача від ділення числа 5468 на число 300.

А 68

2. Піцу розрізали на 8 рівних частин і продають частинами, що визначені нижче. Олег хоче купити найбільшу частину. Яку букву він має назвати?

Б

3. Швидкість ластівки — 2 км/хв. Яку відстань вона подолає, якщо буде летітиме з такою швидкістю 46 хвилин?

В 92 км

4. Установи відповідність між предметом та геометричною фігурою, що утвориться на папері, під кожним предметом.

5. Установи відповідність між рівняннями і їх розв’язками.

6. Три майстри за 2 дні поклали 54 упаковки тротуарної плитки. Скільки упаковок тротуарної плитки може покласти один майстер за 10 днів?

1) 54 : 2 = 27 (уп.) — три майстри за день;

2) 27 : 3 = 9 (уп.) — один майстер за день;

3) 9 · 10 = 90 (уп.).

Відповідь: один майстер за 10 днів може покласти 90 упаковок тротуарної плитки.

7. Обчисли значення виразу 1000 · p + 2880 : (43 – p) якщо p = 27.

1000 · 27 + 2800 : (43 – 27) = 27 175.

1) 43 – 27 = 16:
2) 2800 : 16 = 175;
3) 1000 · 27 = 27 000;
4) 27 000 + 175 = 27 175.

8. Утвори найбільше шестицифрове число, усі цифри якого різні. Заповни пропуски.

695487

Тип 2

Варіант I

1. У чотири великих і п’ять маленьких ящики вміщується 175 кг слив. У кожному великому ящику — по 35 кг слив. Скільки слив у маленькому ящику?

1) 4 · 35 = 140 (кг) — у великих ящиках;

2) 175 – 140 = 35 (кг)  — у маленьких ящиках;

3) 35 : 5 = 7 (кг).

Відповідь: у кожному маленькому ящику по 7 кг слив.

2. Обчисли значення виразу.

820 000 – (1296 + 10 605 : 21) • 100 = 639 900.

1) 10 605 : 21 = 505;
2) 1296 + 505 = 1801;
3) 1801 · 100 = 180 100;
4) 820 000 – 180 100 = 639 900.

3. Порівняй величини.

537 ц > 5 т 8 ц, 3 дм 9 см = 39 см.

4. Обчисли значення виразу і заповни пропуски в таблиці.

a 8 18
823 – 24 · a 631 391

5. На скільки квадратних дециметрів площа прямокутника зі сторонами 8 дм і 19 дм відрізняється від площі квадрата зі стороною 16 дм?

1) 8 · 19 = 152 (дм2) — площа прямокутника;

2) 16 · 16 = 256 (дм2) — площа квадрата;

3) 256 – 152 = 104 (дм2).

Відповідь: більше на 104 дм2.

6. У коробці лежить зефір двох кольорів. Яку найменшу кількість зефіру треба взяти не дивлячись, щоб серед нього точно було два зефіри одного кольору?

3 зефіри.

Варіант II

1. 18 літрів молока розлили у чотири трилітрові банки і три глечики. Скільки літрів молока налили в кожен глечик?

1) 4 · 3 = 12 (л.) — у банках;

2) 18 – 12 = 6 (л.) — у глечиках;

3) 6 : 3 = 2 (л.).

Відповідь: у кожен глечик налили по 2 л молока.

2. Обчисли значення виразу.

43 000 – (2401 + 2652 : 13) · 10 = 16 950.

1) 2652 : 13 = 204;
2) 2401 + 204 = 2605;
3) 2605 · 10 = 26 050;
4) 43 000 – 26 050 = 16 950.

3. Порівняй величини.

11 т 56 кг > 1156 кг, 405 мм > 4 см 5 мм.

4. Обчисли значення виразу і заповни пропуски в таблиці.

b 6 16
724 – 24 · b 580 340

5. На скільки квадратних дециметрів площа прямокутника зі сторонами 8 дм і 23 дм відрізняється від площі квадрата зі стороною 13 дм?

1) 8 · 23 = 184 (дм2) — площа прямокутника;

2) 13 · 13 = 169 (дм2) — площа квадрата;

3) 184 – 169 = 15 (дм2).

Відповідь: на 15 дм2.

6. У коробці лежать картки трьох видів: з числами, буквами та геометричними фігурами. Яку найменшу кількість карток треба взяти не дивлячись, щоб серед них точно було дві картки одного виду?

4 картки.