1. ДЗ
  2. 4 клас
  3. Математика
  4. Скворцова

Частина 2. Сторінка 106, 107. Складені задачі, які містять з находження дробу від числа

1. Знайди:
1) 98 : 14 · 7 = 49; 95 : 19 · 5 = 25; 51 : 17 · 3 = 9; 64 : 16 · 4 = 16.
2) 98 : 7 · 14 = 196; 95 : 5 · 19 = 361.

2. Знайди, скільки:
1000 : 5 · 3 = 600 м;
1000 : 10 · 2 = 200 м;
100 : 25 · 3 = 12 кг;
1000 : 50 · 24 = 480 кг.

3. Знайди, записавши відповідні вирази.
1) b : 5 · 2; 125 : n · mk : 8 · 3; (b + c) : 8 · 4; (ab) : 9 · 5;
2) b : 2 · 5; 125 : m · n; (k + p) : 7 · 5.

4. 1) У книжці 140 сторінок. Семен прочитав 5/7 книжки. Скільки сторінок прочитав хлопчик?
140 : 7 · 5 = 100 (с.). Відповідь: Семен прочитав 100 сторінок.
2) Семен прочитав 140 сторінок, що становить 5/7 усієї книжки. Скільки сторінок у книжці?
140 : 5 · 7 = 196 (с.). Відповідь: у книжці 196 сторінок.

5. 1) У магазин завезли 154 кг лимонів. До обіду продали 1/7 завезених лимонів. Скільки кілограмів лимонів залишилось?
1. 154 : 7 = 22 (кг) — продали до обіду;
2. 154 – 22 = 132 (кг) — залишилося.
Відповідь: у магазині залишилося 132 кг лимонів.
2) У магазин завезли 154 кг лимонів. До обіду продали 3/7 завезених лимонів. Скільки кілограмів лимонів залишилось?
1. 154 : 7 · 3 = 66 (кг) — продали;
2. 154 – 66 = 88 (кг).
Відповідь: у магазині залишилося 88 кг лимонів.
3) У магазин завезли 154 кг лимонів. На прилавок виклали 3/7 завезених лимонів. До обіду продали 49 кг. Скільки кілограмів лимонів залишилось на прилавку?
1. 154 : 7 · 3 = 66 (кг) — виклали на прилавок;
2. 66 – 49 = 17 (кг) — залишилось від того, що виклали на прилавок;
3. 154 – 49 = 105 (кг) — залишилось від того, що завезли в магазин.
Відповідь: 105 кг залишилось від того, що завезли в магазин.

6. 1) У шкільному саду росте 120 дерев. 1/6 усіх дерев становлять яблуні, а 1/5 усіх дерев — груші. Скільки в саду яблунь і груш разом?
1. 120 : 6 = 20 (д.) — яблуні;
2. 120 : 5 = 24 (д.) — груші;
3. 20 + 24 = 44 (д.).
Відповідь: у саду 44 яблуні і груші разом.
2) У шкільному саду росте 120 дерев. 2/6 усіх дерев становлять яблуні, а 3/5 усіх дерев — груші. Скільки в саду яблунь і груш разом?
1. 120 : 6 · 2 = 40 (д.) — яблуні;
2. 120 : 5 · 3 = 72 (д.) — груші;
3. 40 + 72 = 112 (д.).
Відповідь: у саду разом 112 яблунь і груш.

7. Знайди площу прямокутника, довжина якого дорівнює 9 см, а ширина становить 2/3 довжини.
1) 9 : 3 · 2 = 6 (см) — ширина.
2) S = 9 · 6 = 54 (см2).
Відповідь: площа прямокутника 54 см2.

Повідомити про помилку